Diageo Special Releases 2023 – Spirited Xchange

Diageo Special Releases 2023 – Spirited Xchange

Diageo heeft weer een nieuwe collectie special releases uitgebracht, bestaande uit unieke en zeldzame uitgaven voor de echte whiskyconnaisseurs onder ons. De collectie heeft de naam SPIRITED XCHANGE gekregen en is een zorgvuldig samengestelde collectie van acht heerlijke Schotse malt whisky’s, elk vervaardigd als eerbetoon aan culturele samenwerking, geïnspireerd door landen van over de hele wereld.

Diageo Special Releases 2023 - Spirited XChange

Diageo SR 2023 – Spirited XChange

Op uitnodiging van Diageo hebben we de whisky’s vooraf geproefd samen met conculega’s en diverse personen van de schrijvende pers. De whisky’s zijn stuk voor stuk erg goed dit jaar. Hieronder een beschrijving van de verschillende whisky’s.

Mortlach – Het snijvlak van de Katana

Diageo SR 2023 - Mortlach

Mortlach NAD Diageo SR 2023 – Alc. 58 % vol.

Mortlach staat bekend om zijn zoete maar hartige smaak, een zeldzaamheid onder Speyside-mouten. Bewogen door deze contrasterende vonk van umami, vond onze Malt Master inspiratie in de smaken van Japan en voltooide een deel van deze prachtige expressie in ex-Kanosuke Japanse whiskyvaten. Om balans toe te voegen aan de zoetheid werden ex-pinot noir vaten gebruikt om het overige deel van de whisky af te werken, in een combinatie van uiterste precisie. Het resultaat is een zoet-hartige intensiteit zo diep en complex als het kenmerk van de machtige katana.
Krachtig, levendig en vitaal, de subtiele invloed van de fijn uitgebalanceerde rijpingssvaten laat een kant van Mortlach zien die nog niet eerder is ervaren – diep fruitig en rijk belonend. Een maltwhisky met een ongelofelijke uitwerking; een opstandige flits van umami snijdt dwars door de smakelijke zoetheid heen. Gerijpt in een combinatie van oude Kanosuke Japanse whisky- en oude Pinot Noir-vaten.

Dit is een echte Mortlach met de karakteristieke Mortlach aroma’s. Het aroma is “dik” en “meaty” met tonen van kruiden, leer en vloerlak. Dit is een whisky om op te kauwen De frisheid van de Pinot Noir wijn op de voorkant van de tong, rijkheid van kruiden achter op de tong en aan het gehemelte. Een lange finish met rijke volle smaken. Deze whisky kun je hier bij ons bestellen.

The Singleton 14 – Het zijdeachtige kleed

The Singleton 14 Diageo Special Release 2023 Spririted XChange

The Singleton 14 Diageo SR 2023 – Alc. 55 % vol.

The Singleton is een malt van gladde en zintuiglijke elegantie, perfect gelaagd. Onze Malt Master koestert dit vakmanschap met de zorg van de beroemdste Franse modehuizen, om een whisky te creëren die zich betovert met zijdezacht amberkarakter en weelderige, overvloedige smaak. Afgerond in rijke vaten van Chardonnay uit de Bourgogne van Frans eikenhout, straalt het een rijk en magnetisch karakter uit. Fluweelzacht en zijdeachtig, dit is een whisky van perfecte balans, geboren om in de schijnwerpers te staan.
Een Singleton van perfecte balans en elegantie, die heerlijk en gemakkelijk te genieten is. De rijpiongsvatenvaten hebben een mooie, gladde zomerse frisheid toegevoegd aan een al evenwichtige dram. Amberkleurige sporen van zijdeachtige toffee, golvend met lagen van weelderig gouden fruit door de eindrijping in Franse eikenhouten vaten van Bourgogne Chardonnay.

Een frisse fruitige whisky zoals we verwachten van The Singleton. Dit is wellicht de meest toegankelijke whisky uit de gehele serie. De whisky heeft tonen van vers fris steenfruit, druiven, citrus maar ook een hint van nat gras. Deze whisky kun je hier bij ons bestellen.

Lagavulin 12 – De inkt van legenden

Lagavulin 12 Diageo Special Release 2023 - Spirited XChange

Lagavulin 12 Diageo SR 2023 – Alc. 56,4 % vol.

Geïnspireerd door de geest van intensiteit en trots die meer dan 200 jaar lang door de geschiedenis van Lagavulin schijnt, verkent onze Malt Master de beroemde symbolen van de oude Meso-Amerikaanse kunst van tatoeages, rijk aan verhaal en betekenis. De whisky, gerijpt in vaten van Don Julio Añejo tequila, pulseert met oude en moderne kruidige smaken, en graveert een onuitwisbaar verhaal.
Fluisteringen van rijke rook, geëtst met lichte kruiden en sappige pruimen voor een onvergetelijke afdronk. Voor een Lagavulin op zijn krachtigst, heerlijk om te drinken en vol van distilleerkarakter, hebben de tequila rijpingsvaten onuitwisbare lagen van heldere, kruidige rook en donker pruimenfruit gebracht.

Door de finish op Tequila vaten duurt het even voordat de typische Lagavulin aroma’s en smaken naar boven komen. Geef de whisky even wat tijd om te wennen aan je glas. Drink deze whisky puur en ga niet verdunnen met water. Dat komt deze whisky niet ten goede. Voor de typische Lagavulin drinker is de Tequila finish misschien niet wenselijk, maar voor hen die graag experimenteren met smaken is dit een aanrader. Deze whisky kun je hier bij ons bestellen.

Talisker – De wilde ontdekkingsreiziger

Talisker Diageo Special Release 2023 - Sprited XChange

Talisker NAD Diageo SR 2023 – Alc. 59,7 % vol.

Tegen een meedogenloze zee vaart de karveel, een Portugees zeeschip, voort. Het trotseert de harde elementen om de verste hoeken van de aarde te bereiken. De harmonie tussen gratie en kracht verkennend, brengt onze Malt Master eerbetoon aan de Portugese oorsprong van deze geweldige zeevaartschepen, door deze uitmuntende maritieme whisky te laten rijpen in een combinatie van oude Ruby, White en Tawny portvaten. Omdat we onze eigen passie voor ontdekking weer aanwakkeren, brengt deze ongebruikelijke vatcombinatie een ongewone balans in een turbulente Talisker.
Een golf van warmte stijgt op door de stroom, stralend met een zoete, geschroeide ondertoon. Een krachtige Talisker met rijke, robuuste smaken die afgeronde, fruitige tonen hebben gekregen door subtiele afwerking, die het klassieke maritieme Talisker-karakter omarmen zonder het te temmen.

Interessant om te weten is dat deze whisky is gebaseerd op de whisky die in het verleden ook is gebruikt voor de Talisker 57 degrees north. Dit was mijn persoonlijke favoriete Talisker die helaas moeilijk verkrijgbaar is op dit moment. Dus blij dat deze release nu verkrijgbaar is. De finish op verschillende port vaten geeft deze whisky aangename extra aroma’s. Uiteraard komt ook het ziltige karakter van Talisker terug in deze whisky. Deze whisky brengt herinneringen tot leven, waardoor deze keer deze Talisker mijn favoriete whisky is uit deze serie. Deze whisky kun je hier bij ons bestellen.

Clynelish 10 – De jazz crescendo

Clynelish 10 Diageo Special Release 2023 - Sprited XChange

Clynelish 10 Diageo SR 2023 – Alc. 57,5 % vol.

De honingzoete smaken en zachte, wasachtige texturen van Clynelish spelen de zoetste melodie. Samen met de hypnotiserende solitaire wilde kat op de fles inspireerden ze onze Malt Master om een whisky te creëren die alle zoete en zielige rijkdom van klassieke Amerikaanse jazz tot uitdrukking brengt. Soepel en zeker, de vanillezoete, rijke en krachtige smaak wordt al snel gevormd door een vleugje ziltigheid en een opstijgende peperige solo die zijn gladde crescendo bereikt in de lange, kruidige afdronk.
Een rijk samengesteld, subtiel voorbeeld van Clynelish, elegant doordrongen van rijke karamelzoetheid en vanillekruid, terwijl het uitstekende distilleerkarakter behouden blijft. Zeer aangenaam om te drinken, het roept beelden op van een zomerse heide. De aantrekkelijke, zoete aroma’s bereiken een crescendo met aroma’s van vanillekruiden en zachte karamel. Exclusief gerijpt in “first fill” Amerikaanse bourbonvaten.

Deze Clynelish heeft het typische was-achtige mondgevoel van dit merk. Het aroma bestaat uit voornamelijke zoete tonen afkomstig uit de Bourbon vaten. Zoete smaken van caramel, vanille en suikerwater passen uitstekend bij het aroma. Voeg wat druppeltjes water toe aan deze whisky en je wordt verrast door nog meer romigheid en zoetheid. Deze whisky kun je hier bij ons bestellen.

Oban 11 Diageo Special Release 2023 - Inspired XChanges

Oban 11 Diageo SR 2023 – Alc. 58 % vol.

Oban 11 – De ziel van Calypso

Geïnspireerd door het samenkomen van ritmes in het kloppende hart van calypso, voltooide onze Malt Master deze levendige Oban-uitdrukking in vaten van Caribische Pot Still rum. Deze levendige combinatie roept onverwachte tropische tonen op van suikerriet en mango, die voortbouwen op Obans slimme fusie van de Highland- en Island-stijlen.
Een heldere, levendige Oban, die de fusie van Highland- en Island-stijlen behoudt die het karakter van de distilleerderij definieert en tegelijkertijd op vakkundige wijze de levendige passies en kleuren van een rum-afwerking mengt.Een levendige kakofonie van smaken kloppend met een zweem van tropisch fruit en fluisteringen van exotische zeelucht. Gefinished in Caribische “Pot Still” rumvaten.

Deze whisky heeft aroma’s van fris fruit met de zoetheid van rum. Voeg een paar druppels water toe en je krijgt meer de tropische aroma’s en smaken uit de rum. Deze whisky heeft een erg lange aangename finish, wauw. Deze whisky kun je hier bij ons bestellen.

Glenkinchie 27 – De bloemachtige schat

Glenkinchie 27 Diageo Special Release 2023 - Insprired XChange

Glenkinchie 27 Diageo SR 2023 – Alc. 58,3 % vol.

Gerijpt gedurende 27 jaar en gebotteld op natuurlijke vatsterkte, is deze whisky een eerbetoon aan de eeuwenoude tradities van zijn distilleerders. De bloemachtige schat uit de Lowlands. Gerijpt in een combinatie van ‘first fill’ Amerikaanse en Europese eiken vaten en ‘refill’ vaten, heeft deze whisky een complex en genuanceerd smaakprofiel. De opnieuw gevulde vaten laten het ware karakter van de drank naar voren komen, terwijl de eiken vaten hints van vanille, toffee en specerijen toevoegen.
Een van de oudste Glenkinchie releases ooit gebotteld, met duidelijke kenmerken die opmerkelijk weinig worden beïnvloed door de leeftijd, draagt een mantel van rijke kruidigheid terwijl zijn grasachtige kern nog steeds klopt. Een prachtige bloesem van een bloemboeket, rijk en helder als een delicaat meesterwerk. Gerijpt in ‘refill’ Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten.

Als we deze whisky in één woord moeten omschrijven, dan is dat woord: Delicaat. Tonen van amandel en rode sinaasappels (zeker na toevoeging druppeltje water). Erg fijne whisky om te drinken, maar wel één van de duurste whiskies uit de reeks. Delicaat en elegant zijn van toepassing op deze whisky, komt natuurlijk door de 27 jaar lange vertroeteling door de keldermeester. Deze whisky kun je hier bij ons bestellen.

Roseisle 12 – De origamivlieger

Roseisle 12 Diageo Special Release 2023 - Inspired XChanges

Roseisle 12 Diageo SR 2023 – Alc. 56,5 % vol.

Bij de Roseisle distilleerderij is het maken van whisky een meesterlijke samensmelting van eenvoudige elementen om een verbluffende single malt te creëren die opstijgt met diepgaande smaken. Noten van zoete vanille varen soepel door deze verheven expressie, waaruit diepe, weelderige smaaknoten van rijke, kleverige gestoofde vruchten oprijzen. De horizon lost op in een rijk palet van diep bourgondisch en tinten van donker pruim. Tegen deze wervelende achtergrond van prachtige kleuren draait een elegante vlieger op magische wijze heen en weer op zijn weg.

De allereerste uitagve van Roseisle ooit als single malt whisky voor het publiek! Een prachtige doop voor een soepel zelfverzekerde nieuwe malt, tussen de rijke grasachtige, fruitige overvloed van centraal Speyside en de nootachtig-kruidige tonen van de Highlands. De donkere melasse vaart zachtjes terwijl kleverig, gestoofd fruit en vanillecrème tevoorschijn komen voor een hoogstaande expressie van ‘first fill’ bourbon en ‘refil’ vaten.

Dit is de eerste botteling van Roseisle, dat op zich is al een goede reden om deze fles aan te schaffen. De Roseisle distillery is geopend in 2009 en met een productie 10 miljoen liter per jaar levert deze whisky een goede bijdrage aan de blended whiskies van Diageo. Deze whisky blinkt uit in frisheid en zoetheid. Letterlijk lente in je glas met een zoet aroma van marsepein. Hoe meer water je toevoegt hoe zoeter deze whisky wordt. Na Talisker, vanwege herinneringen, is dit mogelijk de voor mij persoonlijk beste whisky uit deze serie. Deze whisky kun je hier bij ons bestellen.

Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.