Wijn uit Amerika – Mark Ryan Winery

Wijn uit Amerika – Mark Ryan Winery

Niet iedereen is bekend met wijn uit Amerika, en als je iemand vraagt naar een wijnregio in de Verenigde Staten van Amerika noemt men bijna altijd Nappa Valley, Californië. Maar er wordt in veel meer regio’s wijn gemaakt in de Verenigde Staten van Amerika, denk bijvoorbeeld aan Oregon een Amerikaanse staat die bekend staat om zijn Pinot Noir wijnen maar zeker ook aan de Amerikaanse staat Washington, niet te verwarren met de gelijknamige stad in het oosten van de Verenigde Staten van Amerika.

In dit artikel willen we het hebben over een wijnmaker uit Woodinville in Washington State. Als je vertrekt uit het koude en natte Seattle en je rijdt naar het oosten dan kom je in het plaatsje Woodinville.

Selected Drinks importeert wijnen uit Washington State van o.a. de merken Long Shadows Vintners, Mark Ryan Winery en Nine Hats en daar zijn we behoorlijk trots op. Dit artikel gaat verder over Mark Ryan Winery.

Onderstaande informatie komt uit het interview tussen Owan Bargreen en Mark Ryan McNeilly.

Wie is Mark Ryan?

Mark Ryan McNeilly is een autodidact die in 1999 de wijnmakerij Mark Ryan oprichtte. Mark richtte zich op constante studie en het leren van enkele van de beste wijnmakers in de staat. De eerste paar jaargangen van zijn wijnen werden eigenlijk gemaakt in garages en het was pas in 2003 dat Mark Ryan zich vestigde in Woodinville. Mark betrekt wijn van enkele van de beste wijngaarden in de staat en heeft een landelijke reputatie opgebouwd met rijke, voluptueuze rode wijnen. Hij maakt ook een aantal fantastische witte wijnen en geweldige Pinot Noir uit Oregon in zijn Megan Anne Cellars project. Ik denk dat je echt zult genieten van het leren van zijn verhaal in de wijn.

Hoe bent u voor het eerst geïnteresseerd geraakt in wijn?

Nou, eigenlijk ben ik van de universiteit afgestuurd en was ik ober en barman. Ik was erg geïnteresseerd in wijn, en omdat ik van nature nieuwsgierig ben, heb ik heel veel onderzoek gedaan. Ik verdiepte me er helemaal in en leerde alles wat ik kon over het hele wijnmaakproces. Toen begon ik wijn te verkopen aan de groothandel, waar ik veel verkoopervaring opdeed, mijn kennis van wijn uitbreidde en mijn smaak ontwikkelde. Ik was verkocht en besloot mijn hobby om te zetten in een bedrijf. De eerste paar jaargangen produceerde ik in de garages van vrienden. Overdag verkocht ik wijn voor Unique, ‘s avonds was ik ober bij Yarrow Bay Grill en maakte ik wijn zodra ik de kans kreeg. Dit was in 1999 en er waren nog niet de geweldige lokale wijnopleidingen zoals we die nu hebben. Ik volgde een paar cursussen aan de UC Davis, en verslond boeken, maar veel van mijn opleiding kwam van gesprekken met gevestigde wijnmakers en telers. Ik was ongeveer 18 maanden de nationale vertegenwoordiger voor Matthew Cellars, en was constant in gesprek met hun wijnmaker, Mike Januik. Chris Upchurch van DeLille Cellars was ook zeer gul met het delen van informatie en zijn tijd. Jim Holmes, de eigenaar van Ciel du Cheval Vineyards, maakte wijn voor Kiona en was mijn vraagbaak voor de theorie van het wijnmaken en voor problemen die ik ondervond tijdens de gisting. De toegang tot deze jongens was geweldig, en echt een unieke opleiding.

Kun je iets vertellen over je beslissing om Megan Anne Cellars te beginnen? Vertel over uw nieuwe release wijn, de 2016 Megan Anne Cellars Pinot Noir?

In 2006 zijn we begonnen met het maken van een Pinot Noir voor Mark Ryan met druiven afkomstig van Lachini Vineyards in de Chehalem Mountains. Mijn vrouw, Megan, en ik houden van het gebied en brengen er veel tijd door voor wijnzaken en voor de lol, we zijn zelfs in de Willamette Valley getrouwd! In 2014 werden we voorgesteld aan Isabelle Meunier die Evening Land ging verlaten en huurden haar in als wijnmaker, en Megan Anne Cellars was geboren. Isabelle maakt de wijnen en Megan en ik zijn er zo veel mogelijk bij betrokken vanuit Washington. Isabelle is geweldig in het interpreteren van onze stilistische visie en is volledig verantwoordelijk voor de fijne kneepjes van het wijnmaken in Oregon. Mijn volledige aandacht gaat uit naar Mark Ryan en Board Track Racer. Ik ben helemaal voor het creëren van getalenteerde teams en het vormen van partnerschappen. Mike MacMorran, voorheen van DeLille Cellars, maakt al jaren deel uit van het wijnprogramma van Mark Ryan. Mike’s vinificatieteam en onze wijngaardpartners werken heel hard om ervoor te zorgen dat wij toegang hebben tot het beste fruit. We hebben geweldige wijnmaak teams en alles wat we doen bij Mark Ryan, Board Track Racer, en Megan Anne Cellars is een teamprestatie.

Wat kunnen we verwachten van jullie nieuwe merk, Board Track Racer?

De eerste Board Track Racer wijnoogst was eigenlijk in 2008, maar we hebben dit jaar een Board Track Racer proeflokaal geopend! Met het maken van ultra-premium wijnen voor Mark Ryan was het belangrijk voor mij om ook een declasseringsprogramma te hebben. Ik wilde wat wijnen maken die wat minder serieus waren. Ik wilde dat BTR leuker zou zijn. Ik hou van motorfietsen en ik weet niet of wijn en motorfietsen per se samengaan, maar voor mij werkt het. We zijn begonnen met The Vincent Red en we hebben nu vijf wijnen die allemaal gebaseerd zijn op vintage motorfietsen. Nu is het niet echt een gedeclasseerd programma maar meer een doelgericht programma. We zijn in staat om wijnen aan te bieden aan een breed scala van consumenten. Ik kom uit een wijnverkoop achtergrond en verkocht alles van $ 4 wijnen tot $ 300 wijnen. Ik begrijp dat een Cabernet van 60 dollar van Mark Ryan niet voor iedereen is weggelegd. Maar ik hou van de mogelijkheid om iedereen aan te spreken op alle prijspunten, en BTR is een geweldige kennismaking met ons merk. Dit zijn wijnen die leuk zijn om bij in de buurt te zijn en soms meer benaderbaar zijn bij de release.

Veel van uw lof is met de rode wijnen, zoals de ‘Dead Horse’ Cabernet Sauvignon, maar uw witte wijnen zijn uitzonderlijk geweest. Kunt u iets vertellen over de nieuwe 2017 Viognier?

We hebben veel ruimte in onze nieuwe productiefaciliteit in Walla Walla. Onze aanpak was zeer vergelijkbaar met de 2017, maar we waren beter in staat om grootsheid te bereiken met onze grotere ruimte en de getalenteerde arbeidspool in Walla Walla. De 2017 Viognier werd gemaakt met druiven van Olsen Vineyard in de Yakima Valley, waar eerdere jaargangen fruit van Red Mountain gebruikten. Olsen is een geweldige wijngaard en de druiven zijn afkomstig van een koelere locatie. Deze wijn combineert nu Olsen met Red Willow Vineyards. We willen het fruit, de textuur en de aroma’s in ere houden, maar we willen ook geweldige zuren en mineraliteit hebben. Ik ben geen fan van overrijpe Viognier – ik hou van die fijne lijn tussen mineraliteit en rijke, perzik en meloen aroma’s en smaken. Wat de productie betreft, gebruiken we ongeveer 20% beton en 50% natuurlijke Franse eik en dan nog een vleugje nieuwe vaten en roestvrije.

Kunt u iets vertellen over uw wijnkelder en enkele van uw favoriete wijnen van de wereld?

Megan en ik zijn allebei grote fans van Oregon Pinot Noir. Voor mij zijn ze de perfecte wijn om met goede vrienden van te genieten. Het zijn fruitige wijnen met een knipoog naar de structuur van wijnen uit de Oude Wereld. Enkele van mijn favoriete Oregon producenten zijn Shea, Lavinea, van Isabelle Meunier, en Beaux Frères, die zijn duur, maar zijn echt goed! We zijn ook dol op witte Bourgogne. Als ik geen Washington-wijnen drink, hou ik van een goede Meursault. Ik hou van goede Chablis en Raveneau is een favoriete producent. Ik heb daar nu een paar flessen van in de koelkast. Dauvissat is ook fantastisch. Ik kan mijn weddenschappen afdekken als het gaat om witte Bourgogne. Het dorp Cornas in de Rhône-vallei heeft een speciale plaats in mijn hart. De rode wijnen die in Cornas en St. Joseph worden geproduceerd zijn fantastisch.

De wijnen van Mark Ryan bij Selected Drinks

 

Mark Ryan Winery Chardonnay 2019

Chardonnay 2019

Deze wijn is een 100% Chardonnay. De druiven zijn afkomstig van de Olsen wijngaard in de Yakima Valley. Deze wijn presenteert een levendige, strokleurige tint en geparfumeerde aroma’s samen met groene appel en sappige peer. De knapperige zuurgraad balanceert harmonieus met geïntegreerd eikenhout. In de mond geeft het bakken specerijen, hints van honing en citroen curd, en perzik smaken. De elegantie wordt voortgezet met een lange, zuivere afdronk. Er zijn van deze wijn slechts 409 dozen gemaakt.

Bestel deze wijn hier.

 

Numbskull BDXMark Ryan Numbskull BDX

Deze Numbskull Bordeaux blend is een blend van 84% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot en 3% Cabernet Franc.

De neus toont helder rood fruit, cassis, cacao, cassis, en cederhout. Hints van aalbessen, vanillekruiden en potloodschaafsel komen perfect tot hun recht. Deze 2019 NumbSkull BDX is klaar om nu te drinken, maar kan nog tot 5 jaar in de kelder.

Bestel deze wijn hier.

 

 

Mark Ryan Board Track Racer The Chief 2019Board Track Racer – The Chief

Deze BTR – The Chief is een blend van 77% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, 4% Malbec en 1% Petit Verdot. De wijn heeft een donkere, dichte smaken van o.a. bramen en bosbessen compote.

Geïntegreerde eiken kenmerken ontwikkelen zich in het midden van de mond met cacao en vanille, en vermengen zich met kersen en meer donker fruit dat leidt tot een lange afdronk.

Bestel deze wijn hier.

 

Mark Ryan BTR Malbec

Board Track Racer – Malbec

Deze BTR – Malbec is een blend van 75% Malbec, 22% Merlot en 3% Petit Verdot.

Dit is de eerste Malbec voor de Board Track Racer line-up! Deze 2019 is levendig paars en biedt bosbessen compote, en zwarte peper aroma’s. Het gehemelte is rijk met pluche tannines, en fruit-forward kenmerken te combineren met bramen en backing kruid dat leidt tot een langdurige afwerking.

Bestel deze wijn hier.

 

Mark Ryan Monkey Wrench 2018Monkey Wrench

Deze wijn is een blend van 68% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, 13% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot. Monkey Wrench is een serieuze wijn die kwaliteit levert, voor een aantrekkelijke prijs. Deze Bordeaux blend is toegankelijk om vandaag te drinken, met de diepte om nog jaren in de kelder te liggen.

Met donker, weelderig zwart fruit in de neus, gaat 2018 Monkey Wrench over in een voluptueus mondgevoel met kersen, bakkruiden en bosbessencompote in de mond.

Bestel deze wijn hier.

 

Mark Ryan Wild Eyed

Wild Eyed

Deze wijn is een 100% Syrah afkomstig uit het Red Mountain gebied. De druiven zijn afkomstig van de wijngaarden: Quintessence, Olsen en Angela’s.

Van deze wijn zijn slechts 1,200 dozen gemaakt.

Bestel deze wijn hier.

 

 

Mark Ryan Lost Soul 2017Lost Soul

Deze wijn is een 100% Syrah. De druiven komen uit de Red Willow wijngaard in de Yakima Valley.

Er zijn van deze wijn slechts 390 dozen gemaakt.

 

 

Bestel deze wijn hier.

 

Mark Ryan Long Haul 2018Long Haul

Deze wijn is een blend van 72% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot.

Deze Long Haul 2018 geeft dichte aroma’s van bramen compote en donkere kersen. De wijn is een full-bodied rode blend en biedt bakken met specerijen, wat aardse tonen, mineraliteit, en kersen met donkere bessen in de mond. De wijn is weelderig en uitnodigend met fijne tannines die in evenwicht zijn met de zuurgraad en een schijnbaar eindeloze afdronk.

Bestel deze wijn hier.

 

Mark Ryan Old VinesOld Vines

Deze wijn is een 100% Cabernet Sauvignon. De druiven komen uit de volgende wijngaarden: Klipsun en Ciel du Cheval uit het gebied Red Mountain.

Deze Cabernet Sauvignon heeft een serieuze diepe smaak is perfect in balance en kan voor langere periode bewaard worden in de wijnkelder.

Van deze wijn zijn slechts 330 dozen gemaakt.

Bestel deze wijn hier.

 

 

Dead Horse Mark Ryan Dead Horse

Deze wijn is een blend van 92% Cabernet Sauvignon, 6% Merlot, 1% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot. De druiven komen uit de volgende wijngaarden: Quintessence, Klipsun en Obelisco ui het gebied Red Mountain.

Deze Dead Horse wijn biedt dichte bramen en kersen aroma’s op de neus met hints van eucalyptus, aalbes, en leer. Bosbessen compote, donkere pruimen, en lichte chocolade smaken combineren in de mond met eikenhouten tonen van vanille en bakken specerijen. Deze krachtige, volle Cabernet Sauvignon heeft sterke tannines die in evenwicht zijn met de zuurgraad en een lange afdronk creëren.

Bestel deze wijn hier.

Lonely HeartMark Ryan Lonely Heart 2018

Deze wijn is een blend van 99% Cabernet Sauvignon en 1% Petit Verdot. De druiven komen uit de wijngaarden: Quintessence en Obelisco uit het gebied Red Mountain.

De Lonely Heart 2018 geeft aroma’s van kersen, donker fruit, en gerookt vlees op de neus. Vol en dicht, met crème de cassis, bosbessen, en espresso smaken.

Van deze wijn zijn slecht 350 dozen gemaakt.

Bestel deze wijn hier.

Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.